Categorieën
Maatschappij

Polen is een arm land vol homohaters en nog vier misvattingen


Eén van de belangrijkste redenen dat ik deze website begonnen ben, zijn de vele misvattingen over Polen. Het zou een grijs land zijn. Barstensvol met homohaters en arm. Ontzettend arm. Een bezoekje aan Polen doet alle vooroordelen als sneeuw voor de zon verdwijnen, maar niet iedereen heeft die kans om dat dit weekend nog te doen. Dus ik wil alvast vijf grondige misvattingen over Polen uit de wereld helpen.

1. Polen is arm. Ontzettend arm.

Rafels in de broeken, terwijl het rijp op de winterjassen staat. Sombere gezichten met groeven in de huid van het harde werken. Dat is het beeld dat misschien wel opdoemt wanneer je aan Polen denkt, in zwart-wit zelfs;-). Zeker, in Polen wordt er hard gewerkt en als je beelden ziet van de kompels aan het werk in de mijnen van Silezië dan zal je de eerder beschreven beelden wel tegen kunnen komen.

Toch is het beeld van een arm Oostblok land -op Oostblok ga ik later nog in- staat steeds verder weg van de waarheid. De economie van Polen is booming. Polen kent is de hardst groeiende economie van de Europese Unie. Met een jaarlijkse groei van gemiddeld 4,2% sinds 1990 maakt het land een enorme inhaalslag. Inmiddels is het de 7e economie van de Unie. Orbán en Kaczyński voorspellen zelfs dat Polen over 15 jaar Duitsland van de troon zal stoten. Dan moet ze wel onderdeel van de Unie blijven.

Of Polen echt zal kunnen meten met West-Europese landen is nog wel de vraag. De groei is grotendeels te verklaren door de lage arbeidskosten en hoge productiviteit, hoe lang dat zo zal blijven is onzeker. Op dit moment is Polen nog een netto-ontvanger van de Europese Unie: zal de economie zo sterk zijn met voldoende exportkansen om ook een volwassen economie te blijven? Tijd zal het leren. In de tussentijd is aan de steden af te lezen dat het goed gaat met de economie steeds meer gloednieuwe winkelcentra worden gebouwd, net als indrukwekkende appartementsblokken. Het platteland blijft nog achter, maar ook in de gemiddelde inkomens is een stijging te merken.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is winkelcentrum-Polen.jpg

Een winkelcentrum in Polen

2. In Polen eten ze alleen maar vlees

Ik moet toegeven, kabanossi was wel één van mijn lievelingssnacks toen ik nog vlees at. Die heerlijke stukjes wit vet in zo een heerlijk stevig zout worstje.. De Polen hebben echter ook een traditie in vegetarisch eten, vroeger uit armoede, tegenwoordig als trend.

De bar mleczny (melkbar) is een absoluut begrip in Polen. Elk dorp en stad heeft wel een kantine uit de communistische tijd waar je heerlijk kunt eten, voor heel weinig geld. Het bijzondere is, de meeste gerechten die je in die tijd kon vinden, waren vrijwel vegetarisch. Een stukje vlees erbij, was simpelweg te duur. Aardappelen, zuurkool en paddestoelen kun je in overvloed vinden in Polen en dus ook in de melkbars. Na de afschaffing van het communisme in de jaren ’90 en de entree van grote fastfoodketens zoals de McDonalds raakten melk bars uit de mode, het wer slechts een herinnering aan een grijze vroegere tijd. Inmiddels zijn ze weer ‘alive and kicking’, hipsters in de steden geven er een draai aan en bieden een heerlijk goedkope maaltijd aan. Jonge studenten tot aan ouderen halen er een dampend warm bord. Een herinnering aan vroeger, zoals opa of oma het min de keuken opdiende.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 1200px-Polish_milk_bar_04-1024x683.jpg

Milk bar in vroegere tijden.

3. In Polen haten ze homo’s.

Niets aan wat de Poolse regering nu aan haatzaaiende campagnes opzet richting de LHBTI-gemeenschap wil ik op één of andere manier bagatelliseren. Het is belachelijk dat bijna de helft van Polen zich tot LHBTI-ideologie vrije zone is verklaard. De term LHBTI-ideologie vrije zone is zorgvuldig gekozen, het is volgens de regering niet een aanval tegen mensen maar tegen een ideologie. Waarbij ze zich natuurlijk verdomd goed realiseren dat er een hele groep mensen wordt weggezet op basis van hun geaardheid.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 1280px-Rainbow_flag_breeze-1024x682.jpg

De Poolse regering is niet Polen. Ik herhaal: de Poolse regering is niet Polen. Dit is een belangrijke nuance, wat me al lang dwarszit. Er zijn grote groepen mensen in Polen die zich totaal niet kunnen vinden in de plannen van de Poolse regering. De laatste presidentsverkiezingen toonden hoe verdeeld Polen is, de meer progressieve burgemeester van Warschau kwam met 48% wel heel erg dichtbij. Eén van de serieuze presidentskandidaten Robert Biedroń is een bekend Poolse politicus en openlijk homo.
Ook bij PiS-stemmer is er niet bij ieder steun voor de LHBTI afwijzende uitspraken. Er zijn verschillende redenen waarom Polen besluiten op de regeringspartij stemmen, zoals de 500+ regeling waarbij voor ieder kind een gezin 500 zloty ontvangen. De homohatende uitspraken, neem je dan maar te koop toe.
De duizenden en duizenden mensen die de straat op gingen in Polen als protest tegen het geweld in Białystok bij de eerste gay pride daar, toont de solidariteit voor de LHBTI gemeenschap. Polen als katholiek land is qua homotolerantie absoluut niet te vergelijken met Nederland, nog teveel mensen voelen zich niet veilig op de Poolse straten wanneer zij hand-in-hand lopen met hun partner. De vele protesten op straat en dat er überhaupt een gay pride in Białystok werd gehouden maken mij wel hoopvol over de jonge toekomstige generatie, waarop de kerk steeds minder grip krijgt.

4. Polen is grijs en vol met steen

Tijdens mijn kinderjaren gingen we elke zomer met de bus naar Polen. Voor diegenen met familie in Polen misschien wel hekenbaar. Elke zomer een urenlange reis in een Eurolines bus met stoffengordijntjes en een tv die continue aanstaat, de ene cheesy Amerikaanse film na de ander. Continue nagesynchroniseerd door één Poolse stem. Als ik aan die busreizen terugdenk, dan zie ik vooral de lange stukken met alleen maar bossen aan weerszijden voor me. Polen zit vol met productiebossen, wel 30% van het land bestaat uit bos! En het mooiste bos van het land, is uniek in Europa. Het oerbos in Białowieża, een absolute must see in Polen. Een bos dat Thierry Baudet wel kunstmatig in Nederland na zou willen maken (ja Thierry, dat kan dus niet bij een oerbos), waar je op zoek kunt gaan naar bizons (wisenten).

De steden zijn door de breed opgezette communistische architectuur zeker versteend, op veel plekken kun je de typische grote flatblokken herkennen. Tegelijkertijd kan Nederland ook weer heel veel leren van de Poolse stadsparken. Vaak met een klein barretje en bijbehorende klap/ligstoelen met het logo van Fritz Kola (of de Poolse variant) erop. Parken die echt uitnodigen om in rond te lopen en te genieten van een hipsterdrankje.

5. Polen ligt in het Oostblok

Polen ligt in Centraal-Europa. Centraal-Europa.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is centraal-europa.jpg

4 reacties op “Polen is een arm land vol homohaters en nog vier misvattingen”

Hallo Caroline,

Goed verhaal over Polen op je website. Ik ben twee keer in Polen geweest en beiden keren viel het mij op hoe mooi en modern het land is en hoe vriendelijk de meeste mensen zijn. Ook hoe de mensen eruit zien…..in Polen vond ik de gemiddelde voorbijganger hipper gekleed dan in Engeland.

Ik ben gehuwd met een Poolse. Toendertijd was Polen een arm land, grijs maar vol tradities. Tegenwoordig is het een prachtig land met een fijne bevolking die nog altijd hun tradities hooghouden. Leve Polen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *